Technologie pro čtení otisků prstů

04.07.2017 11:10

Qualcomm uvolní svou technologii pro čtení otisků prstů

V minulém týdnu jsme vás informovali o tom, že Qualcomm představil novou generaci ultrazvukové čtečky otisků prstů. Právě v souvislosti s touto zprávou se objevily naděje, že by snad nadcházející iPhone 8 mohl disponovat čtečkou otisků prstů integrovanou do displejové části. Nicméně nová zpráva od spolehlivého analytika Ming-Chi Kua ze společnosti KGI Securities
říká, že řešení od Qualcommu ještě v nejbližší době nebude uvolněno ostatním výrobcům.

Qualcomm předvedl řešení na prototypovém telefonu Vivo, přičemž v tomto okamžiku není k dispozici žádný přesný časový rozvrh toho, kdy by se mohlo řešení dostat k ostatním výrobcům telefonů. Ming-Chi Kuo vysvětluje, že implementace čtečky otisků prstů od Qualcommu je sice zlepšení, ale ne zdokonalení. Analytik dodává, že Qualcomm nabízí lepší skenování, avšak znepokojivá je rychlost a doba odezvy.  

"Ultrazvukové rozpoznávání otisků prstů na prototypu Vivo by měla být nejnovější verze 2.1, která ve srovnání s těmi předchozími nabízí lepší skenování a dokáže rozlišit skutečné prsty od umělých kopií. Domnívám se však, že je třeba řešit hned několik technologických problémů, a to, že v technologii skenování je stále prostor pro zlepšení, je pomalejší, co se rychlosti týká, a má pomalejší odezvu."

Ming-Chi Kuo ještě vysvětluje, že dalším problémem je, že aby mohla být technologie od Qualcommu použita na telefonu, to musí být tenčí krycí sklo a flexibilní OLED panel, což jsou dvě věci, které ne všechny smartphony mají. Analytik ještě dodává, že udělal průzkum mezi spotřebiteli, z něhož zjistil, že většině uživatelů zadní čtečka otisků prstů nevadí. Ming-Chi Kuo dospěl k závěru, že neexistuje žádná přesná časová osa, kdy se začne Vivo s čtečkou otisků prstů v displejové části vyrábět sériově a kdy se dostane technologie do rukou výrobců smartphonů. V minulosti si KGI nebylo jisto, zda vůbec bude iPhone 8 disponovat technologií Touch ID. Ale Ming-Chi Kuo uvedl, že Apple se snaží přeskočit stávající Touch ID a pracuje na nových biometrických technologiích. Dokonce některé zdroje uváděly, že bude Touch ID na zadní straně iPhonu, čímž by se pak iPhone podobal Android smartphonům. Přesto je však nepravděpodobné, že by Apple spoléhal na technologii od Qualcommu, nejspíše totiž pracuje na vlastním in-house řešení.

Pro SpK z veřejných zdrojů připravil Pavel Kubát


 


Zpět

Vyhledávání

© 2015-2023 Všechna práva vyhrazena. Úprava stránek 7.3.2024

Vytvořeno službou Webnode